Kunnen we “verkeerd” ademen?
Soms voelt dat wel zo. Het ademen is bijvoorbeeld hoog of snel.
Is dat een probleem? Dat hangt af van wat we doen. We hoeven niet te streven naar een “goede” ademhaling, die bij alles wat we doen in de buik plaatsvindt. Een goede ademhaling wordt namelijk in de hele romp gevoeld en de frequentie, diepte en hoogte is sterk gerelateerd aan onze activiteit of hoe we ons voelen.
Binnen de ademtherapie zeggen we dat adem een regulator of indicator kan zijn.
Adem als regulator
Een optimale ademhaling past zich aan aan de situatie van het moment. Dat is de regulerende functie van het ademen. Als we de trap op gaan vraagt dat iets anders van onze adem, dan rustig zitten. Of bij sporten is onze ademhaling intensiever, dan wanneer we liggen. In een normale situatie hoeven we niets aan te sturen: ons lichaam regelt dat vanzelf.Een flexibel systeem waar we geen moeite voor hoeven doen.
Adem als indicator
Onze adem reageert ook op emotie en spanning. Als we gespannen zijn, kunnen we dat terugvoelen in ons lichaam en adem. Het ademen heeft daarmee een signaalfunctie. Belangrijk is om die te herkennen. Wanneer dit tijdelijk is, is er niets aan de hand.
Wanneer spanning echter de overhand krijgt, kan zich dat uiten in een ademhaling die heel hoog zit of te snel gaat in rust, waar iemand wél last van heeft. Vaak gaat dit samen met klachten als hyperventilatie, duizeligheid, benauwdheid of druk op de borst.
Zoals spanning de adem beinvloedt, werkt het ook omgekeerd: we kunnen onze eigen spanning (tijdelijk) regelen door bewust te ademen of meer te ontspannen.
Ademtherapie kan dan de juiste handvatten bieden om deze klachten te verhelpen en u inzicht te geven welke factoren bij u een rol spelen, zodat u weer “opgelucht” kunt ademen!