Klachten zonder ziekte zijn een veel voorkomend probleem in onze gezondheidszorg. Hoofdpijn, nek- en of rugpijn, buikpijn, vermoeid, uitputting, benauwdheid, licht in het hoofd, druk op de borst: bijna iedereen heeft weleens deze klachten. Vaak gaan ze vanzelf weer over. Als de klachten steeds terugkomen, gaan we er mee naar de huisarts. Maar wat als deze geen medische oorzaak kan vinden? Of als zelfs een specialist geen oorzaak kan vinden? Dan worden deze klachten Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK) genoemd. Er is sprake van Aanhoudende lichamelijke klachten (voorheen SOLK) als lichamelijke klachten langer dan enkele weken duren en als er bij adequaat medisch onderzoek geen aandoening is gevonden die de klachten voldoende verklaart.
Hoe deze klachten ontstaan is nog niet helemaal duidelijk. Wel weten we dat meerdere factoren hieraan bij dragen. Aanleg, omgeving, gedrag, opvattingen en emoties spelen allemaal mee. Zijn de klachten dan dus “psychisch”? Nee, want wat u voelt is echt, u stelt zich zeker niet aan. U kunt er zelfs behoorlijk last van hebben.
De rol van gedrag, opvatting en emotie wordt duidelijker met het volgende voorbeeld:
Stel u heeft hartkloppingen, bent licht in uw hoofd en voelt zich regelmatig benauwd. Iemand in de familie is bekend met hartklachten. Dat maakt u angstig. U denkt het zal mijn hart toch niet zijn?
U gaat er extra op letten: wanneer heb ik er last van, kan ik nog fietsen, sporten of de trap op rennen? Het maakt onzeker en gespannen , waardoor er misschien weer andere klachten ontstaan bijvoorbeeld spierpijn of slecht slapen.
Zo langzamerhand kan uw aandacht weggaan van de oorspronkelijke oorzaak.
En die kan op een heel ander gebied liggen, bijvoorbeeld spanningen op het werk, onzekerheid over het functioneren, perfectionisme of de angst om te falen: dit zijn factoren in uw leven die angst kunnen veroorzaken en daarmee dezelfde lichamelijke reactie als de angst voor uw hart kunnen oproepen.
(Psychosomatische) oefentherapie helpt u om de klacht achter de klacht in beeld te brengen en vaardigheden te krijgen om uw probleem aan te pakken, inzicht te krijgen in onderliggende emoties en gedachten, bewust te worden van uw eigen behoeften en grenzen en hoe u daarnaar kunt handelen.
De therapeuten van In Beweging naar Balans kunnen ieder met hun eigen specifieke deskundigheid helpen uw klachten op een goede manier aan te pakken.
Bron: SOLK verdient diagnostiek en behandeling van de psychosociale oorzaak E. Versteeg Beweegreden febr 2014